Обезщетение в размер на 170 000 лева да изплати Община Монтана на семейството на мъж, починал след падане от повреден мост, постанови окръжният съд. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана, пише "Конкурент".

Делото е образувано по искова молба на семейството на загиналия през април 2014 година Атанас Я. 53-годишният мъж се прибрал от работа с велосипед.

При преминаване по железен мост над канала Парта, на улиците „Велико Търново” и „Парта”, човекът подпрял колелото си на парапета. Парапетът се откъснал и Атанас паднал в канала. Ударил главата си в камък. Това довело до счупване на черепа и вътремозъчен  кръвоизлив. Закаран е в болница, но въпреки усилията на лекарите издъхнал.

В хода на разследването е установено, че парапетът на моста бил счупен. Ден преди фаталния инцидент багер, който работил по ремонта на пътното платно, закачил предпазната ограда и я повредил.

Съоръжението не било укрепено незабавно, нито бил поставен предупредителен знак за опасност, въпреки че реално повредата застрашава живота на преминаващите.

По време на съдебното заседание Община Монтана оспори исковата молба. Според адвоката на управата, исковете са подадени след изтичане на давностния срок и държавата, а не общината е собственик на съоръжението.

 След като изслуша свидетелите и се запозна с представените доказателства и експертизи, съдът отхвърли твърдението, че мостът е държавна собственост, тъй като според законите за пътищата и водите мостът е пътно съоръжение - част от отводнителна система и е публична общинска собственост.

Съдът обяви, че повредата не е била отстранена поради бездействие на Община Монтана, и прие за безспорно установена връзката между противоправните деяния на Община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на близките на Атанас. 

Магистратите постановиха Община Монтана да плати 70 000 лева обезщетение на съпругата Росица Я. и по 50 000 лева на двете му дъщери Александрина и Кристин за претърпените от тях болки и страдания. 

Мостът, от който Атанас падна и изгуби живота си, вече е премахнат.