Малко над 4 хиляди са сделките с недвижи имоти в Пловдив през последното тримесечие, сочат данни на Агенцията по вписванията. 740 от сделките са минали под юридическата форма на дарение. Отбелязания ръст на годишна база е 1,2% до 4053. 

Така продажбите за първите шест месеца на 2018 в града набъбват до общо 7622, което формира увеличение от 640 сделки спрямо същия период за 2017, което пък е равносилно на цели 9,2% ръст. 

При ипотеките акселерацията е в пъти по-осезаема, като броят реализирани кредити удари тавана в Пловдив. С бърз темп на ръста от 15,7% за месеците април-май 2018, регистрираните ипотеки скачат до 1400 броя, от които 326 законови ипотеки и 1074 договорни. Погледнато на база полугодие, ръст е близо 20%. Такъв пик на ипотечното кредитиране експерти често обясняват като финансова въртележка за рефинансиране на друг кредит. При подобен банков ход на практика липсва реална сделка на пазара на имоти, но се осъществява ипотечен заем при по-добри лихвени условия. 

Въпреки че, от 1 юли БНБ окончателно спря да котира лихвеният индекс СОФИБОР, който се ползваше за определяне размера на лихвите по кредитите в лева в страната и това предизвика лек хаос в сектора, съпътстващ от опасения за повишаване на лихвите, все още тази финансова политика няма изразен тренд върху потребителското поведение. 

Така очакванията за втората половина на 2018 г. са да няма съществена промяна на лихвените проценти по кредити и депозити и те да останат близо до текущите ниски равнища. Тези очаквания се дължат основно на силната конкуренция в банковия сектор и предвижданията за запазването без промяна на основните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), се посочва в изследване на Arco Real Estate. 

Най-търсените райони в Пловдив с цел покупка на жилище са Кършияка и Смирненски, следвани от Център, Тракия и Каменица, сочат данни на агенцията.

В сравнение със София по отношение на търсенето, лек превес в града под тепетата имат тристайни апартаменти.

Положителна тенденция, която се наблюдава е в повишаване бюджета на клиентите, който от 50 000 евро вече достига до 75 000 евро.

Основната част от купувачите с бюджет до 50 000 евро имат парите за покупка в брой, като много малка част от тях имат нужда от допълнително финансиране, често под формата на потребителски кредити до 15 000 евро.

Клиентите с бюджет над 50 000 евро са тези, които искат да ползват банково ипотечно кредитиране, като една трета от тях дори търсят финансиране от над 90% на сделката.

По-интересно е да се отбележи една нова тенденция в координатната система на имотния пазар, изразена първо в София. За полугодието сключените сделки с имоти в столицата са общо 12 750, като отбелязват ръст от едва 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. При месеците април-юни обаче за първи път от години има отрицателен знак пред процентното съотношение на сделките - те намаляват с 4,3 %.

В Пловдив пък увеличението за второто тримесечие е едва 1,2%. Такива данни могат да се тълкуват като един от първите индикатори за по-намалено търсене на пазара на имоти, което пък може да промени качествено формата на предлагана в следващите няколко години.