Почти 4 години, след ареста на петролния бос Иван Тобиев, Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу него и двама негови съучастници. Те са обвинени в укриване на акциз в размер на 2 036 608 лева и пране на пари, съобщава "Трафик".

 Срещу Тобиев и съучастниците му Зорница Благоева и Радослав Илиев е повдигнато обвинение за укриване акциз по чл. 255 ал.3.

В хода на разследването е установено, че през периода от 02.01.2014 г. до 31.01.2016 г., в Пловдив, Тобиев,  в качеството си на управител и представляващ „Арена-Иван Тобиев” ЕООД, - лицензиран складодържател с данъчен склад в  Пловдив, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери-акциз в размер общо на 2 036 608.86 лева.

Като собственик на акцизен склад Тобиев е продавал стандартно и „оцветено“ гориво. Оцветеното е за нуждите на земеделски производители и на него се плаща по 50 лева акциз на 1000 литра.


Разликата с акциза на стандартната нафта е сериозна – цели 600 лева. Според прокуратурата Тобиев е е подавал към митницата информация за товари с оцветено гориво, но към посочените обекти са пътували празни цистерни или цистерни с минимално количество оцветено гориво.

Камионите са пътували до Калековец, Говедаре и Капитан Димитриево, където имало сушилни. 

Обвиняемият е подал неверни декларации за енергийни продукти и електрическа енергия пред Митница Пловдив и при водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходите-Митница-Пловдив е съставил документи с невярно съдържание - акцизни данъчни документи и регистрирани електронни данъчни документи, в които е отразил неизвършени доставки на газьол/маркиран дизел червен/,

начислявайки намалената акцизна ставка от 50 лева за 1000 литра, а в действителност е освободил за потребление, като е извел от данъчния склад газьол - моторно гориво за дизелови двигатели, който не е бил доставен и използван като „енергиен продукт за отопление“ и е бил задължен да начисли акцизна ставка съгласно от 645 лв. за 1000 литра.

По този начин Тобиев е избегнал установяването и плащането на разликата в стойността между декларираната и заплатената от една страна и действително дължимата акцизнa ставкa. 

 Обвиняемата Зорница Благоева е осъществявала функциите на управител на данъчния склад, а Радослав Илиев е оперирал с автоналивната инсталация в обекта.

Двамата давали указания на шофьорите за извършване на симулативни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация за да се преодолее електронния дистанционен контрол на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и транспортирано гориво.

Благоева от своя страна е изготвила инкриминираните акцизни данъчни документи с невярно съдържание.

Ако бъдат признати за виновни по тези престъпления , обвиняемите могат да получат наказание от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или цялото имущество. 

Тобиев е обвинен и за два случая пране на пари, с предмет значителни парични суми реализирани от укрития акциз.

Той е въвеждал реализираните парични приходи от укрития акциз по банковите сметки на „Арена“ ЕООД, чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

В първия случай обвиняемият е предоставил паричните средства в общ размер на 851 171,42 лева на Благоева, която от своя страна ги внасяла по банковата сметка на българско дружество, за което имала пълномощно, а от там по сметка на дружеството на Тобиев, като извършените финансови/ банкови операции са 32 на брой. 

Във втория случай бизнесменът е действал посредством две лица, които не са били наясно с престъпния произход на средствата. Чрез тях са извършени 15 броя финансови/ банкови операции, през банкова сметка на дружество регистрирано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лв.

За това престъпление законът предвижда от три до дванадесет години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 хил. лв.

Тобиев прекара 8 месеца зад решетките и бе освободен срещу гаранция. 

През август обаче името му отново влезе в криминалната хроника, след катополицията установи, че в базата му край Пловдив се осъществява незаконен добив на инетртни материали.