Бившият кмет на Пловдив и настоящ депутат от НФСБ Славчо Атанасов подложи на остра критика политиката на кмета Иван Тотев за развитие на зелената система на града, пише „Марица“.
 
Зелените площи в Пловдив са между 3 и 6 кв. м на човек, докато европейските изисквания са за 20 кв. м на глава от населението, заяви той. Атанасов допълни, че в нарушение на евродирективите градът все още не разполага с регистър на зелените площи. „Смятам, че и до края на мандата регистърът няма да бъде готов“, допълни той.
 
Приетият през 2007 г. Общ устройствен план на Пловдив предвижда 632 хектара зелени площи. 79 ха от предвидените терени обаче са отредени за други цели, а 333 ха нямат реализация и не могат да се отнесат към зелените системи. Едва 100 ха или 16% са напълно благоустроени в паркове и градини, които могат да се ползват от пловдивчани.
 
Други 115 ха са частично благоустроени, подчерта Атанасов. Според него друг голям проблем са междублоковите градинки, които не са облагородени. Общината се съумява да ги социализира и превърне в пълноценни зелени площи.
 
Бившият градоначалник напомни, че до 2011 г. в районите е имало т.нар. граждански и обществени съвети, които са решавали заедно с районните кметове какво да се прави. Съветите обаче са закрити с идването на Тотев на власт.
 
Атанасов смята, че друг голям проблем е масовото неспазване на разпоредбите, които предвиждат при ново строителство 20% от площите да бъдат отделени за зелена система. В новите жилищни комплекси не се спазва и изискването всеки апартамент да разполага с гарантирано място за паркиране.
 
Депутатът от Патриотичния фронт определи като комично решението на общината да изгради парк между реките Марица и Първенецка край Гребната база за 4,6 млн. лв. „За пръв път виждам такова нещо – да правиш парк в гората“, изуми се той. В същото време има проекти, които не са реализирани, като паркът от 76 дка зад паметника на Хан Крум в ж. р. „Тракия“.
 
Екскметът посочи, че амбицията на общината да залеси с палми центъра на Пловдив е претърпяла пълен неуспех. По думите му вместо тропическите дървета било по-удачно да се засадят чинари, кестени и липи.
 
Общинският съветник Слави Георгиев обвини сегашната власт, че е превърнала общинското предприятие „Паркове и градини“ в „дърводобивна фирма“, която е изсекла дърветата по булевардите и край реката. Той припомни при ремонта на Цар Симеоновата градина на стойност от 9 млн. лв. са отсечени 64 дървета, които не са заменени с нови.
 
През последните години не се полагат никакви усилия за поддържането на парковете Рибница и Ружа и на градинката зад училище „Димитър Талев“, каза още Георгиев.