Започна ремонтът на първата отсечка на пътя от Струмяни до бъдещия граничен пункт Клепало с Република Македония. До края на следващата година се очаква пунктът да бъде открит. За нуждата му в района се говори от 30 години.
 

В местността Илинден край разклона за село Цапарево вече е разположена строителна техника. Работници и машини подготвят за асфалтиране 15-километровата отсечка оттук до село Микрево. Изготвя се работният проект и за останалата част от пътя - до бъдещия граничен пункт "Клепало".
 
„Това е болката и желанието на хората от Малешевския Балкан от десетилетия. За наша най-голяма радост вече започнаха същинските дейности по отношение на отварянето на този гранично-пропускателен пункт“, каза пред БНТ Емил Илиев, кмет на община Струмяни.
 
В село Микрево хората са развълнувани.
 
„Как няма да се радваме? Това е най-желаната мечта на целия район тука“, заяви местен жител.
 
„Всеки се радва. В тези села поне 80 процента народът ще се завърне. Няма рейс, няма нищо сега в момента“, добави друг.
 
Заради ужасния път и липсата на поминък, този район на Малашевската планина вече е почти обезлюден. В 12-те планински села са останали около 1000 жители.
 
В Микрево разказаха, че роднините им оттатък границата - в Република Македония, също много се вълнуват.
 
„Снощи имах обаждане от тях, питаха ме дали техниката наистина е излезнала нагоре. Всички са щастливи, постоянно въртим телефони, чуваме се...“, каза един от тях.
 
С отварянето на новия граничен пункт пътуването между българската община Струмяни и македонската Берово ще се съкрати с около 130 км. Сега, за да отидат в Берово, местните хора трябва да обикалят през граничните пунктове "Златарево" или "Станке Лисичково".