В Ямбол квартал „Райна Княгиня", известен като ромската махала, ще бъде дезинфектиран от въздуха с хеликоптер. Това съобщи за bTV кметът Валентин Ревански, като уточни, че дезинфекцията ще се прави през нощта.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че в махалата се разпространява скандален документ, който приканва циганите в махалата да не носят маски и да не си правят кръвни тестове.

Междувременно никакви стимули не могат да привлекат персонал за закъсалата местна болница. Само с трети инфекциозен сектор ямболската болницата ще запази всички дейности, без да връща пациенти. Затова търсят пет медицински сестри.

За да оцелее, лечебното заведение потърси помощ от почти 300 медици, регистрирани в областта. Засега обаче, медицински доброволци няма. Медицински сестри от детски градини и училища също отказват въпреки обещанието на кмета, че ще предложи общинския съвет да гласува добавка към заплатата им.
 

„Ще проверя още един казус – дали мога по Кодекса на труда да ги откомандировам ,за да дойдат да помогнат тук. Трудно ще ги задължа, могат болничен да си извадят‘, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Лоши новини от болницата в Ямбол, пламнала от К-19

Медицински сестри отказаха да застанат пред камера, но коментираха, че няма да рискуват на първа линия. От частната болница в града обмислят помощ, но имат само 10 сестри. За медиците на първа линия проблемът остава.

„Най-важната задача в момента е да не смесваме болните. Да сложим една палатка, където да сложим такива хора, които изчакват резултатите и са съмнителни за COVID-19”, уточни д-р Нели Влахова, началник на Спешно отделение.


Според ръководството на болницата, 90% пациентите с коронавирус са здравно неосигурени.

Припомняме, че до момента в Ямбол има 5 жертви на COVID-19, а близо 70 души са заразени. Причината е най-вече в огнището в ромската махала.