Шофьорът на „Ентуртранс“ Светослав Димитров, който получи 5-годишна присъда за трагедията на магистрала „Тракия“ през юни 2011 г., беше освободен предсрочно от Окръжния съд, пише flagman.bg.

Той е зад решетките от края на 2015 г., като до момента е успял да съкрати с работа цяла година и 1 месец.

Бургазлията има семейство, за което иска да се грижи след излизането си от затвора. Той вече има и осигурена работа. Светослав направи опит да излезе предсрочно още преди година, но тогава съдът го поряза.

„Жена ми е болна. Едното ми дете получава епилептични припадъци. Трябва да го водя в София. През месец май, на Гергьовден, бях в отпуск и тогава то припадна в ръцете ми.

Това седем пъти го направи за един ден. Искам да работя и да събера някой лев, че на 15 септември започва училище. Ако съдът ме освободи предсрочно, ще живея със семейството ми.

Колегите ме питат кога ще излизам. Директорът също ме пита. Казах им, че съм на дело, и не знам какво ще стане“, каза бургазлията в съдебната зала.

Прокуратурата не се възпротиви на искането на затворника заради малкия остатък от наказанието и поведението на Светослав зад решетките. Той бил един от най-примерните, с много малък риск от рецидив и давал сериозни признаци, че се поправя.

Затова още в края на 2016 г. режимът му е променен от общ на лек и получил правото да работи на външен обект.

„Според съда, въвеждането на лишения от свобода в обществото няма да доведе до риск от повторни противообществени прояви, преди всичко поради липсата на криминални нагласи у осъдения, а също и поради факта, че престъплението, за което е бил осъден, е инцидентен случай в живота му.

От друга страна, той е уравновесен в емоционален план, притежава добър самоконтрол и правно и морално съзнание и съвест, ценностната му система е със семейно-битова насоченост, като се наблюдава високо ниво на разбирателство, загриженост и взаимна подкрепа между него и семейството му, което се потвърждава и от изявленията на самия осъден в днешното съдебно заседание.

Допълнителен аргумент в тази насока е и обстоятелството, че лишеният от свобода е бил включен в програма за подготовка за живот на свобода и същата е била приключена успешно“, обяви съдия Ангел Гагашев, преди да пусне на свобода шофьора на автобуса-ковчег.

Припомняме, че освен шофьора на автобуса-ковчег ефективни присъди за зверското меле получиха още шефът на транспортния отдел на „Ентуртранс” Николай Точев, както и босът на фирмата Ениз Ченгел.

Последният обаче в момента се издирва под дърво и камък от Интерпол. Ченгел потъна вдън земя, след като разбра, че трябва да влезе в затвора за 10 години.

По време на делото стана ясно, че състоянието на злощастния автобус е било трагично. Въпреки това основна вина за катастрофата имал точно шофьорът Светослав Димитров, категорични са експертите.

Той е можел да спаси хората, ако тогава е натиснал спирачката, вместо да завърти волана наляво, след което автобусът се е преобърнал и самозапалил.

Шестима от пътниците загинаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Най-младата жертва е едва на 14 години.