Кубовете в подпорната стена на плаж Алепу, които наподобяват стаи, ще си останат празни. Ако собственикът се опита да смени тяхното предназначение, обектът няма да бъде разрешен за ползване, намекна пред Нова телевизия началникът на ДНСК Иван Несторов, който от вчера е в Созопол по заповед на премиера Борисов.

„Конструкторът е решил, че така трябва да изглежда брегоукрепителното съоръжение, но според одобрените строителни книжа тези пространства са неизползваеми, обясни Несторов. 

„Ако установим, че тези пространства в конструкцията са със сменено предназначение, тогава няма да се направи приемателна комисия и ще издадем нова заповед, т.е. те трябва да останат във вида, в който в момента са изградени“, добави той.

Единственото, което е реализирано в момента, това са едни асансьорни шахти, които ще обслужват всички нива, които от кота нула, т.е. от морския бряг до височината на земната повърхност, където се намира сегашния пътя, обясни шефът на ДНСК.

"От прегледа на техническата документация констатирахме, че няма отклонение от изграденото брегозащитно съоръжение, което е реализирано. То е прието с държана комисия и в момента се извършва мониторинг дали отстоява на въздействието на земните маси", добави той.

„Сега имаме една скелетна конструкция. Това каза в интервю и министър Аврамова, но преценка на проектанта – конструктор е как ще се изгради брегозащитното съоръжение“, заяви Несторов.

„Това е първия етап, който си остава само като конструкция. Има издадена заповед още от февруари 2019 година и тя не е вдигната, т.е. това, което установихме е, че не се извършват нови строително-монтажни работи“, поясни той.

„Нарушения не мога да кажа, че сме открили. Това, което се реализира като строеж, е в синхрон със строителните книжа, но предстоят нови проверки.

Трябва да се направи геодизично замерване, за да се прецени бъдещия втори етап как ще бъде реализиран в рамките на поземления имот, който е собственост на възложителите, за да може да се запази бреговата ивица. Това ще бъде направено тези дни“, обяви шефът на ДНСК.

Ще правим постоянни проверки, за да няма отклонения, предупреди той.

„Нямаме законово основание да се намесваме в този инвестиционен процес, който касае проектирането и конструкцията на сградата. Ние може само да контролираме това, което вече е с разрешение за строеж и начина, по който се изгражда, както и качеството на строителните материали“, обясни Несторов. 

„Вчера по време на проверката получихме разпореждане от Върховна административна прокуратура, от прокурор Кожаров, който иска в 7-дневен срок да направим доклад и ще изчакаме за становището“, съобщи той.

„Вторият етап трябва да започне, когато възложителят прецени, че е готов с финансирането на обекта и след още един преглед на нашите колеги от Регионалната дирекция на ДНСК в Бургас относно дали цялата техническа документация е в законосъобразен вид или не.
Тогава органът в лицето на инж. Ненчев (б.а. началникът на РДНСК – Бургас), трябва да оттегли заповедта, която от 2019 г. не дава възможност да се строи втори етап“, каза още шефът на ДНСК.