Уникална еротична изложба показва творбите на десетки художници от цялата страна в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тя е реализирана по идея на Митко Иванов и включва непоказвани никъде фотографии и картини. Една от най-интересни сред тях е снимка на тичаща гола жена от далечната 1926 г., която за пръв път излиза на бял свят. Фотосът е безценен, а неговият собственик няма намерение да го показва повече, съобщава "Флагман".

„Момичето, което посреща зрителите в залата, е обявената вече и закачена в последния момент най-ранна, първа еротична снимка на град Бургас. Не е публикувана никога, не е показване никъде в пълния си блясък. Една демо версия беше показана в интернет, но беше покрита с толкова много лога, че зрителят не можеше да се наслади на тази красавица във визуалния смисъл на думата, разбира се“, каза Митко Иванов.

„Ние имаме честта с разрешението на собственика на оригинала на фотографията  Петър Кесърджиев за първи път да я представим. Неговото намерение е тя никога и никъде да не бъде репродуцирана и показвана отново. Тоест с тази фотография реализираме един уникален момент“, добави той.

Кадърът е от 1926 г., т.е. скоро ще честваме неин 100-годишен юбилей. „Неслучайно до нея закачихме мнение на дама от 2019 г., която се възмущаваше как е възможно някой да прави изложба, в която да представя еротика“, коментира Иванов.

Няма данни жената от снимката да е известна за времето си личност, но кадърът сам по себе си е безценен. „Надали тази дама се е хвалила после с подобна снимка. По-скоро разхождайки се на следващия ден по бул. „Богориди“, тя се е опитала да изглежда по друг начин и да запази дискретност. Това е от една страна. Второто – най-вероятно и авторът на снимката, известният отпреди 100 години бургаски издател Иван Ковачев, не е показвал тази снимка никъде. На гърба й е изрично отбелязано, че това е лична колекция на автора. Имаме почти пълна гаранция, че тя не е показвана никъде“, добави Иванов.