Министър Младен Маринов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата. Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция, а целта ни е да предприемем съответните  мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов.

Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията.

Младен Маринов обясни ситуацията на българо-гръцката граница 

Вицепремиерът Каракачанов посочи, че маршрутът на мигрантите на този етап е бил Гърция, Македония или Албания и насочване към страни от Западна Европа, но има информация, че се е обсъждал и вариант за алтернативен маршрут през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция.

Каракачанов: Никакви мигранти няма да разселваме! 

Затова сме длъжни да предприемем превантивни мерки, за да не допуснем масово навлизане на територията на страната ни. Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни, заяви категорично той и допълни, че и гранична полиция, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация. 

На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо  съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По–сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и  жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов.

Той обясни, че ще обиколят полосите, на място ще се запознаят с обстановката,  ще се проиграе и планът за действие при кризи, за да се види готовността на силите за адекватна реакция при евентуално настъпване на ситуация. Вътрешният министър подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Той припомни, че България е една от първите съседни държави, която промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти. Бързата реакция на правителството и на Народното събрание, приемайки тези промени, даде сигнал навън за добре пазените ни граници и пренасочи потоците към други държави. 

По думите на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено нелегалното преминаване през зелена граница на по-малко от 30 чужденци, а за миналата година – на общо 145. Повечето от тях са граждани на Афганистан, Иран и  Ирак, забелязва се чувствително намален натиск на граждани от Сирия. Не са чести и опитите за нелегално преминаване през граничния пункт с превозни средства, тъй като техническото оборудване, с което разполагаме, е много добро и тези опити обикновено са обречени на неуспех. 

В инспекцията участват още главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на РГДП – Смолян комисар Стоян Мандаджиев, командващият Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.

 
Източник: МВР