Специална покана до президента на Русия Владимир Путин да посети курорта Павел баня изпратиха активистите на БСП от малкото градче. В нея е записано, че го очакват у нас по повод 140 годишнината от започването на Руско-турската освободителна война и напомнят, че родният им град носи името на княз Павел Александрович - сина на император Александър ІІ Николаевич, пише "Монитор".
„Поканата е израз на дълбоките родствени корени между нашите два славянски народа. Тя е и израз на почит и преклонение пред стотиците хиляди свидни жертви, които Русия е дала по време на войната в името на Освобождението на Майка България!", се казва още в разпространения до медиите текст, който вече е депозиран в посолството на Руската федерация у нас.

Лидерът на ОбС на БСП – Павел баня, ексдепутатът Атанас Пъдев даде да се разбере, че не са сред първите, отправили подобно послание до Кремъл. По думите му очаквало се в скоро време Путин да бъде поканен и официално. Той обаче отказа да коментира кога точно ще се случи това.

Владимир Владимирович е бил до сега в България като президент два пъти: през 2003 и 2008 г., а през 2010-а беше като премиер на Русия. На 3 март 2003-а той се качи на връх Шипка, а след това запали свещ в храм – паметника „Рождество Христово“.