Kръчмари застроиха крайбрежните скали в стария Созопол и смятат да изтипосат върху тях маси и столове. Наглият градеж стартира още преди два месеца, а веднага след като гръмна скандалът, чорбаджиите спряха и обещаха, че ще премахнат конструкцията.

След като преценили, че шумотевицата е отминала, те продължили да строят, пише в. Монитор.

През последния уикенд на скалите пристигнали строители и доразширили частта от кръчмата, превзела скалите. След като видели, че градежът продължава с пълна сила, комшиите повикали полиция. Униформените връчили на собственичката на обекта Юлия Кичукова разпореждане за спиране на строителните дейности. Тя обаче упорства, че ако премахне конструкцията ще фалира. 

Казусът е стигнал и до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, който заяви, че имотът, върху който се строи, е изключителна държавна собственост. Според него, ако собственичката на ресторанта не изпълни полицейското разпореждане за спиране на строежа, може да бъде задържана за 24 часа. 

На Кючукова е съставен предупредителен протокол за увреждане на държавно имущество, което се третира от закона като престъпление. От областната управа са подали сигнал и до Районната прокуратура. За случая е сезирана и община Созопол, откъдето са издали заповед за спиране на незаконното строителство. Собствениците обаче са атакували заповедта пред административния съд и си измиват ръцете с обяснението, че чакат магистратите да излязат с окончателно решение. "Ако съдът реши, че постройката е незаконна, ще я премахнем", лаконично заяви Юлия Кючукова.

Местните хора в Созопол обаче смятат, че процесът се шиканира и целта е делото да се забави до 15 май, когато влиза официалната забрана за строителство край морето. "Ако съдебното решение излезе след тази дата, собствениците ще се оправдаят, че нямат право да разрушават постройката, защото подобни дейности са забранени до края на сезона", коментират търговците в морския град. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!