Два дни издирваха „Пешерният човек“ от невестинското село Пастух, който зима и лете обитава пещера в района. Наложило се в акцията да се включат екипи на Спешен център и Гражданска защита. 72-годишният мъж е открит едва вчера в добро общо състояние, съобщава "Монитор".
„Доколкото знаем той се казва Васил. Обитава постоянно пещера в района и води отшелнически начин на живот. До издирването му пък се стигнало, след като мъжът тръгнал към семейната си къща в една от махалите и се загубил. Там снежната покривка достигна над 40 см.“, разказаха хора от Невестинския край.

„Пещерният човек“ е открит и след извършен преглед е предаден на близките му. Няма опасност за живота“, коментираха от Спешен център – Кюстендил.

През последните дни, когато в Кюстендилско беше измерена най-ниската температура от минус 27 градуса, е оказана помощ и на болна жена в Кюстендил. „Тя беше с множество заболявания и нямаше как да се обслужва сама в студовете. Да не говорим да си запали печка. Настанихме я в болницата в областния град“, коментира шефката на Спешното, д-р Анелия Георгиева.

Тя уточни още, че през изминалото денонощие има трима починали в Кюстендилско. „Става въпрос за починали на три различни места в региона. Единият от починалите е получил инсулт в село Бараково, другият починал е открит в Бобов дол в 46-и блок. Третото починало лице е на 86-години и е открито на адрес в Кюстендил. Искам да уточня, че става въпрос за възрастни хора, които са починали от различни заболявания, а не от студа“, коментира още д-р Георгиева.