Лекари от Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“ спасиха от страдания и дискомфорт мъж с огромна простата - с обем около 250 куб. сантиметра. На практика тя беше 9-10 пъти по-голяма от нормалния размер, посочи водещият специалист д-р Васил Павлов, съобщава plovdiv24.bg.

През последните 2 години на 67-годишния пациент от Пазарджик трикратно е вземана биопсия по повод повишен простатно-специфичен антиген /ПСА/, включително и след високо-технологично изследване с ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Резултатите са отрицателни за рак, но оплакванията, като трудно уриниране, задръжка на урината в пикочния мехур, му се засилват.

Заради големия обем на жлезата екипът решава да приложи комбиниран лазерен метод. Операцията бе извършена с тулиум лазер, който е една от най-новите и максимално усъвършенствани системи за лечение на увеличена простата. За намаляване на оперативното време е приложена лазерна резекция и енуклеация до капсула с последваща морселация. "При лазерната енуклеация, с помощта на лазера урологът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула. Принципът е подобен на отворената операция, само че тук достъпът не е през корема, а през уретрата /канала/, като за излющване на простатата се използва лазерният лъч. После излющената /енуклеирана/ простатна тъкан се избутва в пикочния мехур, където със специален инструмент (морселатор) се раздробява и изсмуква навън“, поясни д-р Васил Павлов. Високата енергия на лазера "изпича“ (коагулира) кръвоносните съдове, което на практика прави този метод безкръвен.

Предвид голямото ложе оперативният катетър бе свален след 5 дни, макар обикновено да го държим от 1 до 3 дни след интервация с лазер, заяви урологът.

В момента пациентът се чувства добре, той е с отлично самочувствие. На медиците заявява, че ако е как протича операцията, щял да се престраши много по-рано.

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO