Трима души са задържани при специализирана операция в Кърджали. Това съобщиха от ОДМВР - Кърджали.

При специализираната операция на ОДМВР на 6 август, в която са участвали служители от секторите за противодействие на икономическата и криминалната престъпност и от РУ - Кърджали, са задържани трима мъже на 35 г., 36 г. и 63 г. за предоставяне на парични заеми срещу задължение за връщане на заетите суми с лихви, без да имат съответното разрешение за такава дейност.

Акцията е преминала под наблюдението на Окръжна прокуратура – Кърджали. В домовете на обвиняемите са извършени претърсвания, при които са иззети пари и вещи. Установено е, че един от тях е давал заеми срещу високи лихви, като той и другите двама са изнудвали пострадалите да се разпореждат с пари и вещи.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Кърджали е започнало разследване за престъпление по чл. 252 ал.1 от Наказателния кодекс и са извършени процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания, разпити на свидетели.

С постановление на разследващ орган от 06 август 2020 г. към наказателна отговорност за престъпление по чл.213а, ал.2, т.3 и 4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс – за изнудване са привлечени тримата задържани, а на 63-годишния е предявено обвинение и за лихварство. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемите са задържани за срок от 72 часа.
Разследването по делото продължава.