Ученици са завели съдебно дело срещу решение на Педагогическия съвет на Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ в Бургас (бившата Руска гимназия), за това че са били наказани заради фалшиви медицински бележки. С тях те се опитали опитали да извинят отсъствията си, пише Gramofona.com.
 
Измамата била засечена през октомври. Тогава класният ръководител на четирима дванадесетокласници се усъмнил в бележките, които му предоставили. В тях имало разминаване в датите. Оказало се дори, че те са издадени близо седмица преди децата да се разболеят. Класният  установил, че има и разминаване в амбулаторните номера.


 
Всички бележки са от името на един бургаски педиатър. Ръководството на гимназията пояснява, че медикът не е издавал документите. А неговия оригинален печат е коренно различен от този на бележките, представени от учениците.
 
В обясненията си пред ръководството на Руската момчетата казали, че не са знаели, че бележките са фалшиви. По случая са уведомени родителите на децата, социалните служби, Регионалният инспекторат по образование и полицията.
 
 За да се разбере дали има и други ученици, които са представили фалшифицирани медицински документи, в Руската гимназия е направена спешна проверка на всички получени бележки. Установило се,  че още трима ученици от единадесети клас са представили неистински документи, пак с името на  същия лекар.
 
Едно от децата признало, че ученик от друго бургаско училище му продал въпросната бележка, за да извини отсъствията си.
 
Наказанието на четиримата дванадесетокласници е да преминат в самостоятелна форма на обучение, тъй като по Закон абитуриентите не могат да бъдат преместени в друга гимназия и да сменят профила си на обучение.
 
Учениците обаче пуснали жалби и Административният съд е насрочил дата за две от делата. Медицинските бележки и всички останали документи по случая  вече са предоставени в прокуратурата.