Погребаният днес адвокат Евгений Мосинов ще продължи да живее в телата на двама млади мъже, съобщава "Флагман", позовавайки се на служители от столичната катедра по „Съдебна медицина”.

„Отивайки си от този свят, нека това е последният му жест към нуждаещите се от помощ, на които помагаше през всичкото време, откакто го познавам. Малко хора познаваха истинския Евгений, защото той не говореше за доброто, което раздаваше”, потвърди съкрушена съпругата му Илияна.

Вчера, докато уреждала административните подробности по освобождаването на тялото след аутопсията, нашата колежка чула тревожен разговор между лекари, които обсъждали поредния неуспешен опит да се снабдят с органи, нужни за спасяването на крака на 6-годишно момче и на горната част от торса на тинейджър. Било въпрос на часове да се извършат двете имплантации.

Близките на двама доста по-млади покойници в същия този ден отказали категорично да съдействат.

„Мен никой за нищо не ме помоли. Лекарите говореха помежду си, че се нуждаят от сухожилие за крачето на момченце, което да свърже два края на скъсания орган – в противен случай то повече нямаше да проходи, защото при директно зашиване без липсващата част, възстановяване на движението просто е немислимо. Младежът в друга операционна чакал за раменна става – подписах и дарих лявата раменна става на Евгений. Решението бе мое.  Направих даренията след допитване до сестра му – Ани, уведомих и дъщеря му – Йоана. Те  споделиха моето сващане за неотложността и хуманността на жеста”, каза Илияна Тодинова – дългогодишен тв журналист, понастоящем създател и собственик на информационния сайт „Е-Бургас”.

Аутопсията на 53-годишния юрист е доказала съмненията за масивен инфаркт на сърцето, при който той дори не е усетил настъпването на смъртта в съдебната зала. Както вече писахме, юристът почина внезапно на 5 декември в столицата, около 9 часа сутринта, докато е бил на дело.

„Мъчно ми е и не знам как ще се справя без него, защото беше страхотен като съпруг. Отглеждаше с грижа първото ми дете Наско, който беше бебе, когато се запознахме. Сега е на 13 години и до няколко месеца щяха да бъдат готови документите му за осиновяване. Възпита го като истински баща – строго, справедливо и с много любов, с която обгръщаше не само мене, но и малкия ни син Никола, с когото особено се гордееше, кръсти го на баща си”, каза през сълзи Тодинова.