Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да подава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя обясни, че първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин  Симеонов. Веднага  е създадена организация и вчера в късния следобед е извършен оглед на място от РД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Констатирано е, че има реална опасност образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални  отломки, които да паднат върху близките къщи.

„ След като стана ясно каква е ситуацията решихме да не се поеме риск и дадохме указания на кмета на община Лъки за евакуирането на хората от двете къщи. Реагирахме незабавно, като огледите ще продължат и през следващите дни, коментира областният управител.

Нощта е минала спокойно в Дряново, хората от евакуираните къщи са приютени и най-важното е, че няма пострадали.

По думите на кмета на общината в едната къща живее тричленно семейство, което  временно е настанено при близки в селото. Втората къща е  за гости, собствениците са се преместили в друго тяхно жилище, а клиентите, които са били по това време  там, са си тръгнали.  

Днес в 10.30 часа в Областна администрация ще се проведе среща по повод ситуацията в село Дряново, в която ще участват МВР и Гражданска защита.