Попълнете търсена ключова дума или фраза

Среднощни хайки в Двореца Кричим! Мистериозни коли пристигат по тъмна доба

https://blitz.bg/obshtestvo/regioni/srednoshchni-khayki-v-dvoretsa-krichim-misteriozni-koli-pristigat-po-tmna-doba_news713706.html Blitz.bg

Кметът на Стамболийски сезира премиера за съмнителна търговия с месо, в Общината валят сигнали

Стамболийски, България 07 Дек. 2019, 20:40 2580 прочита 6 коментара

Съмнителни автомобили влизат в Двореца Кричим посред нощ, вероятно - с цел отстрел на животни. Това потвърди кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев, след като в администрацията заваляха сигнали от притеснени жители на Куртово Конаре, съобщава "Трафик".


Първоначално те се обърнали към градоначалника с информация, че в комплекса се предлагат сърни за продажба, в това число - и бременни животни. Освен това се предлагало и месо от благородните животни, както и дърва за огрев.

Оплакванията продължили, като по-късно станало ясно, че около 22:30 - 23:00 часа на територията на стопанството се допускат автомобили. Конвоят напускал пределите на Двореца Кричим около 3:00 - 4:00 часа сутринта, а през това време оттам се чували изстрели. На пръв поглед, единственото логично обяснение е организиран отстрел на животни, смята кметът на общината. 

Припомняме, че достъпът до ловното стопанство, което по-рано тази година бе предоставено на Югозападно държавно предприятие, все още е ограничен. До него все още се допускат посетители, единствено след разрешение от страна на администрацията на благоевградското предприятие.

"За да влязат автомобили в стопанството, това означава, че управителят е разрешил. Без негово съгласие, няма как да минат през охраната", категоричен е Мараджиев. Според него не е изключено среднощните хайки да са свързани с продажбата на месо. 

"Ще изискам проверка, за да разбера какво правят тези автомоби в ловното стопанство и запознат ли е управителят на ловното стопанство", каза още той. Вчера той е сезирал няколко институции за съмненията за търговия със сърнешко месо. 

"Изпратени са писма до премиера Бойко Борисов, до министъра за земеделието, храните и горите и до областния управител на Пловдив. С тях уведомявам за сигналите, които съм получил, и казвам, че директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов не отрича напълно информацията", разказа още градоначалникът.

По думите му, Дамянов не отрекъл, че в предприятието се продава месо, по време на разговор между двамата. Това, от своя страна, повдига въпроси, свързани с произхода и контрола върху производството му. 

"Най-грозното е, че продажбата на месото става регламентирано, по определен ценоразпис. Аз питам: Кой има възможност и кой си е купувал досега месо от двореца Кричим?

Също така, дворецът месокомбинат ли е? Има ли разрешение за производство на месо? Как става самата търговия - с касов бон ли? Къде се дерат животните, кой ги убива, по какъв начин става всичко това и кой разреши убиването на животни и тяхната продажба във вид на месо?", коментира още Мараджиев.

Кметът сподели надеждата си, че в най-скоро време ще бъдат назначени проверки, които да установят дали има връзка между влизането на автомобили в стопанството посред нощ и търговията с месо, както и дали отстреляните животни се изнасят от комплекса.  

Припомняме, че това не е единственият сигнал, свързан със съмнителна търговия на месо, през последните дни. Вчера, по време на съвместна акция на Икономическа полиция - Пловдив и служители на Агенцията по храните, бе конфискувано почти един тон месо от магазин в близкия град Кричим.

Обектът е бил затворен, а проверяващите са започнали щателна ревизия на наличното месо и документацията в обекта. 900 килограма свинско месо, карантия, сланина и други продукти са се оказали без необходимите документи за произход.

 

6 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам