Докато по кината върви премиерата на "Бързи и яростни. Хобс и Шоу" , на "Асеновградско шосе" любителите на високите скорости могат да гледат сцени от филма на живо. Или пък да бъдат част от тях. А защо не и да спечелят някой лев.

В неделя, в полунощ, 48 часа след като моторист загуби живота си на същия път, други градски "състезатели" си устроиха поредната незаконна гонка. TrafficNews разпространи запис от снощните състезания, на който ясно се виждат част от участниците и зрителите. 

Мерцедеси, беемвета, аудита, хонди и автомобили от други марки блокираха шосето в участъка между надлеза на входа на Пловдив и бензиностанцията на "Лукойл". Свирени на гуми и скорости, подходящи за кръг от Формула 1, съпровождаха състезанието.

"Имаше поне 200 души. По шосето преминаваха и други автомобили, които не бяха част от гонките" разказва очевидец.

Според участници в "ралитата", които се провеждат всяка неделя на Асеновградско, в много от случаите организаторите самоволно затварят шосето, докато минат гонките. Във въпросната нощ обаче това не е било направено. 

"Всичко продължава в рамките на 15-20 минути, а след това всички изчезват, преди да се появи полиция. До този момент обаче не са ни заварвали на място", твърдят участници. 

Най-активни в гонките са двама братя, които карат подсилени автомобили от марките "Ауди" и "Фолксваген". Сред "активистите" е и младеж с мерцедес, който при полицейски проверки парадирал с връзки в правоохранителните органи. 

"Дърпането" е съпроводено и със залагане, като сумите понякога надхвърлят 2-3 хиляди лева. 

Според автоексперти автомобилите, които участват в гонките, са много опасни, тъй като тунингът променя техническите им характеристики. Състезателите махат възлови части, за да увеличат скоростта.

Записите от гонките са предоставени на  полицията, за  да се вземе отношение, тъй като мнозина смятат, че органите на реда умишлено пренебрегват незаконните състезания и не се отзовават на сигналите или се отзовават със закъснение, когато всичко вече е приключило. 

"Факт е, че снощи на Асеновградско шосе снощи е имало полицейски патрул с радар за скорост , но той е бил в другия край на шосето, близо до Асеновград. Ще вземем всички необходими мерки, за да прекратим тези опасни практики.

В нощните часове по булевардите, където има сигнали, че се провеждат нерегламентирани състезания, ще бъде наситено с полицейски сили, ще се включат и патрели от звеното "Сигма". Нека гражданите подават сигнали, за да можем да реагираме своевременно", коментира новият директор на ОЗ МВР - Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. 

Той заяви, че е разпоредил проверка на водачите на автомобилите, които се виждат на видеозаписите.

"Ще вземем най-строги мерки. Това, което зависи от полицията, ще бъде направено. Но тези, които изпробват възможностите си на пътя, също трябва да се замислят и да видят колко млади хора загубиха живота си. Добре е да намерят по-безопасен начин да изразходват адреналина си", заяви директорът. 

Само преди седмица стана ясна друга гонка на бул. "Освобождение" в жр "Тракия", като участници и зрители се бяха събрали на паркинга пред "Кауфланд". На подадения сигнал на тел. 112 така и никой не се отзова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!