Жителите на русенското село Могилино живеят в постоянен страх заради непрекъснати набези на крадците, съобщава БНТ. Престъпниците вземат каквото намерят – зимнина, покъщнина, пари, а често чупят и самите къщи и отмъкват строителни материали.
Те не се страхуват, че ще бъдат заловени, защото в селските райони обикновено един полицай отговаря за три-четири населени места и не смогва да ги обикаля.

От години хората в Могилино се оплакват от почти ежедневни кражби. Преди по-малко от три месеца при грабеж бе убит и възрастен мъж. Убийците му още не са разкрити и хората в селото живеят в непрекъснат страх.

Жителите на Могилино са разбрали, че колкото и да ограждат и да се барикадират в домовете си, не могат да спрат крадците. Затова някои от тях са решили да се бранят сами.

„Притеснен съм. Принуждават ни да се снабдим с оръжие. Тексас ли ще правим тук? Въоръжаваме се заради кокошкари“, каза пред камерата на националната телевизия възрастен мъж.

От МВР предлагат министерството и районните управления да се охраняват от служители на трудови правоотношения. По този начин ще се освободят между 500 и 700 младши инспектори, които ще попълнят недостига на полицаи в страната и така ще се повиши сигурността в малките населени места.