В Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече няма нито един пациент с коронавирус. Добрата новина с радост съобщи старшият лекар на отделението и специалист по инфекциозни болести д-р Елена Кънчева, цитирана от "Флагман". 


Така Бургас се нарежда на челно място в страната не само по ниския брой на обща заболеваемост, но и по броя на пациентите с тежки усложнения вследствие на новото заболяване.

Припомняме още, че последният случай на заразен в града бе от 13 май, когато пробата на възрастна жена излезе положителна. От тогава досега – повече от 16 дни – няма регистриран нов случай на болен от коварното вирусно заболяване.

„Изключително сме облекчени и вече можем да си отдъхнем. Повярвайте, не можете да си представите колко тежък бе за нас периода между март и май. Екипът ни е изключително малък – трима специалисти по инфекциозни болести, двама специализанти и шест медицински сестри, които работеха нон-стоп, по пет на смяна", коментира д-р Кънчева

"Имаше момент, в който настанените в Инфекциозното отделение се натрупаха много и тогава настана истинския проблем, защото всеки от тях трябваше да се обслужва и обгрижва индивидуално. Но се справихме и получихме пълна подкрепа както от Общинския кризисен щаб, така и от Националния оперативен щаб, за което сме изключително благодарни“, добави тя.

Д-р Кънчева подчерта, че въпреки трудностите, стреса и страха дори у специалистите, като цяло градът се е справил блестящо с пандемията и причината за това са навременните и строги мерки, въведени от Общинския кризисен щаб и Община Бургас. 

„Не ми е неудобно да го кажа, но фактите говорят сами за себе си. За целия период на пандемията имаме само един смъртен случай – на човек, който бе с тежко онкологично заболяване, при когото, за жалост, нямаше как да не се стигне до летален край. Всички останали са изписани здрави и на крака!“, каза старшият лекар на Инфекциозното отделение, в което специалистите вече започват постепенно да си отдъхват и да се връщат към лечението на стандартните за периода сезонни инфекциозни заболявания.

„Иначе симптоматиката на COVID-19 се изразяваше предимно в белодробни проблеми и в тази насока действахме най-усилено. Използвахме възможно най-добрите лекарства за лечението на пневмонии и задух и резултатите са налица“, разкри Кънчева, която споделя мнението на колегите си в Инфекциозното отделение „Можем само да се молим да няма втора вълна наесен. Засега Господ е с нас“.