Резултатите от проверките за токсичното замърсяване на водите в река Марица по-рано днес са вече готови и цифрата е повече от тревожна.

От Екоминистерството съобщиха, че замърсяването е преустановено. Те за първи път посочиха кой е виновникът, за това вредните вещества да стигна от Пазарджик до Първомай. Резултатите от взетите водни проби от реката и от двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест” виновна за случилото се.

Установено е в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти.

Екоминистерството е предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност. Компанията отрича тя да е източник на замърсяването.

„Установихме в събота наличието на много умряла риба на моста на град Стамболийски. Това, на което се натъкнаха всички, беше много умряла риба, която реката влачи. Никой от нас не предполагаше, че в реката има толкова големи риби. Имаше умрели сомове по метър и 20, щуки с хайвер.

Тези трофеи за всеки риболовец вече са мъртви”, заяви природозащитникът Валентин Данаилов.
Природозащитниците са благодарни на институциите за реакцията. Те призовават за бързи и незабавни действия за възстановяване на засегнатите популации.

„Ще проверяваме всички тържища и магазини. Всички места, на които е възможно да се продава риба. Там, където се установи, че се продава от умрялата риба, ще бъде иззета. Имал апел към гражданите – да не ядат такава риба. Да не дават и на животните, както и да преустановят водопоя на река Марица”, каза директорът на Агенция по храните– Пловдив.
Очаква се прокуратурата да оповести подробности по случая.