Изключително странен случай е регистриран наскоро в храма „Успение Богородично“ в Асеновград. Пътуващ фотограф влязъл и насочил камерата си към чудотворната икона на Дева Мария.

Вместо да направи снимка обаче, фотоапаратът започнал да пуши и се повредил, пише "Марица".

„Изглеждаше сякаш Богородица не желаеше да бъде снимана точно от този човек“, разказва Ангелина.

В цялата Пловдивска епархия няколко са чудотворните образи на Божията майка, които закрилят вярващите и изпълняват техните желания. Миряните идват да ги молят за здраве, лекуване на болести, благоденствие, сдобиване с деца, семейно щастие и какво ли не.

Най-известната е тази в Бачковския манастир. Вярващи отблизо и далеч идват да изпросят нейната благословия. Чудесата се записват в специална манастирска тетрадка. В Рибната църква под аязмото с рибките се намира „Св. Богородица Умиление“, за която се смята, че е зографисана през 12. век.

Чудотворната икона на Божията ​майка ​- т. нар. "Златна ябълка", се пази в храма в кв. Горни Воден на Асеновград и води началото си от 17. век. Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи.

В Пазарджик на голяма почит е иконата на Св. Богородица Пазарджишка, която се съхранява в катедралния храм „Успение Богородично“.

В Богородичния храм в Стария град е изложена за поклонение икона, която е копие на чудотворния образ на Света Богородица - Божигробска, пребивавала в Пловдив през 2010 г.