Кметът на Стрелча Стойно Чачов обяви война на картела на розопроизводители и на собствениците на розоварни. Преди малко той излезе от спешна среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Хората в района на Стрелча са бесни, защото тази година изкупната цена на килограм гюл е 2,50 лева, а миналата година цената е варирала от 4,50 до 6 лева. 

В региона на Стрелча, който е най-големият производител на гюл в България, с отглеждат 6000 декара рози. Това е и основното препитание на местните. 

Чачов реагира остро, след като преди 2 седмици асоциацията на розопроизводителите и босовете на розоварни са се събрали и са решили 2,50 лева да е изкупната цена на килограм. Мотивите им са, че не са продали миналогодишната си реколта.

Чачов обаче смята, че това е проблем и то огромен и касае не само Стрелча, а целия регион на Подбалкана, където се отглеждат традиционно рози. След изразеното недоволство от кмета, Цвета Караянчева е обещала в сряда да се събере парламентарната комисия по земеделие и да бъде обсъден проблемът.

Днес Чачов подава писма до ресорната комисия с председател Десислава Танева и до КЗК. Стрелчанци се канят да излязат на бунт, ако проблемът им не бъде решен и цените на килограм на цвят не се завишат.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ