Полицията във Велико Търново разследва мним архитект, изготвял години наред проекти за жилища в цялата област, без да има право на това. 60-годишният търновец бил само строителен техник и бивш служител на Общината в областния град, пише "Борба".

Той обаче си създал архитектурно бюро и регистрирал фирма на свое име, като се титулувал „архитект“. Проектите обаче се оказали нелегитимни и с множество пропуски и проблеми.

Граждани засекли измамата, когато се натъкнали на грешките при проверки от различни институции, и започнали да търсят архитекта, който е разписвал документацията. Той обаче работел с реални архитекти, които трябвало да отговарят на хората за пропуските.

Така потърпевшите научили, че възрастният мъж никога не е бил действащ архитект, а те са станали жертви на измами. Преди броени дни Регионалната колегия на архитектите във Велико Търново и Камарата на архитектите у нас написали люта жалба до Областната полицията във В. Търново.

Сега измамната схема нищи Икономическа полиция. При проверката до момента се оказало, че били ощетени и архитекти на различни общини от областта, при които местни жители отивали с проектите си, подготвени от мнимия им колега.

Тепърва ще се установява обаче как различни проектанти с дипломи са били наемани от мъжа за работа в екип, без да се усетят за измамата. Освен това строителният техник въртял този бизнес от поне 6 – 7 години и имало вероятност да не се стигне до повдигане на обвинение заради изтекла давност на престъплението.

Въпреки това завлечени с хиляди левове на проекти на къщи, пристройки и други подобрения имат право да си търсят правата по граждански път.