От утре започва масовото тестване в Банско, което трябва да установи  дали има изграден  колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина.

Ще бъдат изследвани много повече от  първоначално обявените 1000 жители на общината.


2000 бързи теста дари на Банско депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени в Районната здравна инспекция в Благоевград и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев, цитиран от БНР: "Много повече от 1000 бройки.

Органите на РЗИ ще кажат, но от утре ние сме създали организация след 10.30 да започнат тестовете в медицинския център "Свето Благовещение". 

По указания на Районната здравна инспекция са изготвени списъците с хората, които са обхванати в мащабното тестване.

Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорност към спазването на ограничителните мерки и обществения ред по време на празника: "За да не се получава струпване, ще се опитаме по възможно най-безопасния начин да свършим тази работа и очаквам разбиране и от самите граждани".

Освен осигурените от Националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски и донесени от кмета на Белица Радослав Ревански: "Ако останат, после вече ще преценяваме с РЗИ и с волята на дарителя дали и как могат да се използват и от други лаборатории".