Попълнете търсена ключова дума или фраза

Тези тарикати от Бургаско ще връщат европари след злоупотреби с къщи за гости

https://blitz.bg/obshtestvo/regioni/tezi-tarikati-ot-burgasko-shche-vrshchat-evropari-sled-zloupotrebi-s-kshchi-za-gosti_news709847.html Blitz.bg

Те са уличени в неправомерно източване на субсидиите от Държавен фонд "Земеделие"

Бургас , България 17 Ноем. 2019, 17:23 6735 прочита 14 коментара

Осем фирми на изхитрили се предприемачи в Бургаско са глобени заради опит да се облагодетелстват от европроекти за къщи за гости. Те са уличени в неправомерно източване на субсидиите от Държавен фонд "Земеделие", като сумите, които ще връщат, варират между 100 хиляди и 400 хиляди лева, съобщава "Флагман".

Първа в списъка попада ЕТ "ТОНИТА - ТОНКА ПЕТРОВА", която стои зад един от привидно печелившите комплекси в Поморийско, а именно „Старите къщи“ в село Медово. Заради злоупотреба с европари обаче собствениците ще трябва да възстановят 100% от субсидията, която е в размер на 381 523,10 лв.

Нарушения са установени в къщи за гости в Странджа. Фирма "Синагро"ЕООД ще връща 391 064,54 лв. заради проекта си "Къща за гости в УПИ ІV-101, кв. 15 по плана на село Близнак, община Малко Търново, област Бургас".    

ЕТ "Екотур Велека - Катя Дамянова" ще връщат 391 160,00 лв. заради нередности при изграждането на хотелски комплекс за селски туризъм в малкотърновското село Бръшлян.

388 914,63 лв. ще връща и ЕТ "Странджа Еко - Йоанна Атанасова" за изграждане на къща за гости за селски туризъм.

ЕТ" НЕДА АВРАМОВА - НЕДА"  ще възстановява 186 221,15 лв. заради къща за настаняване на туристи в царевското село Велика.

Фирма "СТЕГАЛ 1"ЕООД ще връща 370 766,98 лв. от проекта „Комплекс за селски туризъм в УПИ XXI-185,кв.6,с.Писменово,общ.Приморско“

284 098,99 лв. евросубсидии ще възстанови ЕТ "НОАР - Цветелина Чернева" за техните Сгради за селски туризъм - Къща за гости УПИ IV - 116, кв. 19 в сунгурласкоро село Бероново.

121 739,44 лв. ще възстановят по сметките на ДФ „Земеделие“ и от ЕТ "Бистър извор 2012 - Красимира Георгиева", отпуснати за довършителни СМР, обзавеждане и оборудване на къща за гости в УПИ II-2163, кв.74 град Средец.              

През юни тази година земеделският министър разпореди масирани проверки с участието и на представители на медиите за имотите, получили финансиране по проекта Програма за развитие на селските райони 2007-2013, след като бяха получени данни за десетки злоупотреби. Масово кандидатите издигаха луксозни лични вили, къщи за живеене и имения, като се възползват от европари.


Част от тях дори стигнаха връх на наглостта, като вдигнаха лъскави сгради за продан или пък къщите им останаха фантоми само на документи, а парите потънаха в джоба на някого.

253 от 288 проекта са неизрядни, а общо 43,1 млн. лв. ще трябва да върнат всички фирми, които са шмекерували, на национално ниво. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Най-честите нарушения при проектите, констатирани от ДФЗ, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план.

Установените нарушения са за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

ДФ „Земеделие“ предприе действия по откриване на производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане. Всички фирми ще имат възможност да изразят становище по събраните доказателства, както и по санкциите.

14 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам