Смърт беляза поредното публично обсъждане за търсене и добив на шистов газ в Добруджа. По време на срещата в сряда преди обяд в генералтошевското село Калина е издъхнал 73-годишният Петър Стефанов, бивш преподавател в Техническия университет в София.

След доклада възрастният мъж е задал въпроси, развълнувал се и докато седне на мястото, си починал.

Извиканият екип на Спешна помощ само констатирал смъртта, най-вероятно причинена от инфаркт, казаха свидетели на трагедията в залата, цитирани от в. Труд.

След пенсионирането си бившият преподавател се прибрал в родното си Великово. Това е едно от 18-те села в община Генерал Тошево в землищата, на които е разположено газовото находище „Спасово“, блок „Добрич“ според проекта на фирма “Русгеоком БГ” АД, която от 6 години прави проучване за газ в региона.

Още с първите публични обсъждания на инвестиционните намерения тези дни тръгна голямо обществено недоволство. Освен в социалните мрежи, където хората показаха в анкета, че са против търсене и добив на шистов газ, беше събрана и подписка с близо 2000 подписа.

Трагедията със смъртта на възрастния преподавател отложи насроченото за по-късно вечерта публично обсъждане в близкото село Приселенци. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!