Гоцеделчевска фирма започва да събира на специална площадка предварително третирани пластмасови отпадъци, предоставени й от юридически лица. ЕТ „Димитър Христов-Нети” е обособил за това терен от 2759 кв. м, нает на 1 октомври специално за целта от Красимир Мунев, пише Struma.bg.

В имота отпадъците ще се складират балирани или опаковани в чували. Фирмата е една от първите частни в Гоце Делчев – основана е през 1990 г. и се занимава с рециклиране на LDPE фолио, HDPE, PVC и ТРЕ термопластични еластомери. Освен рециклирането на пластмаси, тя изкупува вторична балирана хартия, предимно за износ в европейската общност.

През 2014 г. Д. Христов инвестира в рециклираща инсталация за вторични пластмаси, в която отпадъците се смилат и гранулират, а от гранулите се правят нови пластмасови изделия. Инвестицията е доста сериозна, а гоцеделчевецът успя да набави парите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

От нея той получи 295 950 лв., от които 44 000 лв. националното финансиране, 98 000 лв. осигури самият производител, а останалите средства са европейски. Дейността на ЕТ „Д. Христов-Нети” и колегите му от бранша става все по-популярна през последните години, когато световни екоорганизации започнаха да бият тревога, че една обикновена найлонова торбичка се разпада за период от 400 до 1000 г., а годишно пластмасите, попаднали в океаните, са приблизително 8 милиона тона. За да се спре това свръхзамърсяване, западноевропейските страни са изградили цели мрежи от предприятия за рециклиране на пластмаса.