За втора поредна неделя пловдивският битак отвори въпреки забраните, въведени покрай извънредното положение. Пазарът е нерегламентиран и е на един кален терен срещу сградата на КАТ.


В средата на март тържището затвори за първи път от създаването си преди 30 години, пише "Марица". 

Не се спазва никаква социална дистанция, нито някой носи защитна маска. Десетките продавачи на всякакви стоки, книги, грамофонни плочи и различни видове птици наредиха стоката си още в 5 часа сутринта. 

Много купувачи бяха там по тъмно, защото тръгна слухът, че до 7-8 часа полицията ще разтури импровизираните сергии. Това така и не стана. 

Някои от търговците обясниха, че искат да направят подписка за узаконяването на пазара. 

„Мръсотията е нетърпима! Готов съм да платя няколко лева наем, но да не тънем в такава смрад“, обясни продавач на храни за птици, който пътува всяка неделя от пазарджишките села. Расовите му гълъби вървяха по 4-5 лева. 

„Ако търговци и граждани подемат инициатива за регламентирането на пазара, може да се направи нещо по въпроса. Трябва да се види на какъв терен е битпазарът сега. В момента имаме около 50 свободни маси и бихме могли да ги използваме за тази цел, ако тържището стане законно“, каза директорът на ОП „Общински пазари“ Запрян Тодоров. 

В момента цялата стока на битака е сложена на одеяла опънати върху кал и прах. Съдържанието на десетки почистени пловдивски тавани и мазета се продава за стотинки. 

 

На пазара се предлага безценен том от 1500 страници с всички журналистически статии на Иван Вазов, издаден през 1957 година. Първоначално цената му бе 10 лева, след това падна на 2. 

Роми продават за лев книгите на българските класици. 

Баби от махалата обикалят с тави с тулумбички и мекици по 20 стотинки бройката. Продава се изгодно разсад за каскадни петунии и мушкато.

Буен черен петел си търсеше купувач за 28 лева. "Защо цената не е 30 или 25 лева, а точно 28? "Защото беше 30, но като те видях, толкова ми хареса, че веднага ти смъкнах с 2 лева. Ако не ти достигат 1-2 лева, ще смъкна още", обясни търговецът на петли. 

Черният петел изкукурига три пъти от 5 сутринта и пак не си намери купувач.

Сметището в задната част на битпазара стои непокътнато. Нов елемент отпреди затварянето му е огромен куп стари проводници, домъкнати незнайно откъде.