Голяма търговска верига обяви специална промоция за доставка на вода в дните, когато Шумен и Търговище ще останат без вода в края на седмицата. Водата в двата града спира за планово отстраняване на аварии в полунощ срещу петък и се очаква крановете да останат сухи минимум 48 часа.

От компанията, която има супермаркети в Шумен, Варна и Търговище обявиха специална цена от 100 лева за палет вода - 72 туби по 11 литра всяка, които могат да бъдат купени както индивидуално, така и по съседски или роднински, групово.


Доставката в дните без вода е напълно безплатна. Може да се вземат с безплатна доставка и по-малки количества води, като за тях има 10 процента отстъпка, стига купувачът да напазарува вода поне за 10 лева, съобщава Монитор.

Общо 20 аварии ще отстраняват екипите водните дружества в Шумен и Търговище. Най-тежка е аварията около село Хан Крум - там пробивът в тръбата е на дълбочина 5.50 метра и за отстраняването на тази повреда са осигурени багер, влекач, 2 самосвала, ще се наложи и отцепване на района, за да няма произшествия.

Ще се ремонтират отточни шахти, ще се подменят кранове в подстанция 1300, както и подмяна на полиетиленова тръба Ф 800, където ще се включи и екип от Бургас. Едновременно с това ще се отстраняват и две аварии в градската мрежа – на два крана в района на КТА "Мадара" – първи портал и на ул. „Дебър“.

Първо ще се подходи към ремонта на големите аварии, а след това на по-малките, заявиха специалистите. По всички аварии работата ще върви паралелно, осигурена е механизация и техника, която вече е разставена по места, доставени са и необходимите материали.

Това обясниха от водните дружества по време на среща между областните управители на Шумен и Търговище и кметовете на областните центрове. Планираното поетапно спиране на водата заради ремонти по довеждащия водопровод от яз. „Тича“ ще започне за Шумен от 00:00 часа. на 17 януари, петък, а за Търговище и Велики Преслав – с 4 часа по-късно.

Водата в Търговище и Преслав ще дойде още в петък в късния следобед, тъй като на техни територии има само три аварии, докато Шумен ще трябва да почака две денонощия. Най-оптимистичният вариант за Шумен предвижда пускането на водата да стане в събота следобед.