На 13 май се навършва точно една година от трагедията, която потресе страната. На днешния ден черна вест обиколи Пловдив. В района на парк „Лаута“, където и сега се провежда Народен събор, пловдивчанката Катя Лерца помете с джипа си пътния полицай Делян Палазов и го уби на място. Делян завинаги остана на 36 години. 

„Измина 1 година от най-ужасния ден в живота ми!Денят в който те загубих завинаги!Липсваш ми адски много! ОБИЧАМ ТЕ!“ Това написа на фейсбук профила си вдовицата Делка Палазова. Тя и двете сирачета, които остави Делян, са неутешими. 


„Още като започнаха тези празненства на Лаута, си помислих точно за това! Сега там стоят други негови колеги... и Бог да ги пази!!! До сега справедливост не видях по делото, но БОГ да съди тази жалка и ограничена жена, която с действията и постъпките си не си прави добро.... Мила Дели, ти си изключителна жена! Болката ти е силна, неутешима, но ти си силна! Бог да прости и всички знаем , че прекрасният човек, който даде живота си (вероятно да спаси друг) е на прекрасно място!!!! Прегръдки от нас, всички останали хора, които не можем да се примирим с това“! Това написа в коментар под поста на вдовицата Десислава Славчева.

„Болката от загубата ти е голяма и може би с времето ще става все по-голяма. Живей с прекрасните спомени, те ще ти дават сила.Оставил ти е две прекрасни деца, за които ти да се грижиш, затова бъди силна не се прекланяй пред трудностите не се сломявай. ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛЯН! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ! Ще ви закриля и ще бъде редом с вас“!, коментира и Златка Постолова. 

Известният пловдивски адвокат Стефан Левашки пък пусна пост във фейсбук страницата си: „Нещо не разбирам, може и да не съм прав, щото не съм кореняк пловдивчанин, ама откога в Пловдив се породи необходимостта от провеждането на селски народен събор. За мен нашият град е известен със своите художници, музиканти, артисти, с богата си история и археологически паметници. Сега изведнъж хора и надпявания, скара-бира и сергии. Сигурно народа го иска, но тя културата се възпитава, а който иска селски събор да върви на село, дал Бог подобни събития. Не отива нито на духа, нито на традициите, нито на културата на хилядолетния ни град“.

БЛИЦ припомня, че виновната шофьорка получи 2 години и 4 месеца затвор от Окръжен съд Пловдив. Тя е призната за виновна в непредумишлено убийство, извършено по непредпазливост. По време на процеса стана ясно, че Катя Лерца е шофирала с 99 км. в час, двойно над разрешената скорост в района. За да избегне удар в движещата се пред нея кола, Лерца направила спасителна, според адвокатите Марковски, маневра. Предната кола намалила, защото в този момент полицаят Делян Палазов излязъл от дясна в средна лента и вдигнал палката. Според роднините и защитниците на шофьорката, Палазов е виновен за смъртта си. Същото твърдят и адвокатите на водачката- Марин и Димитър Марковски.

Още по-голям скандал гръмна, когато Лерца, месец след инцидента, бе заловена отново да кара кола, въпреки отнетата й шофьорска книжка. Преди дни Лерца обжалва в Апелативен съд наказанието си. Тя иска оправдателна присъда, адвокатите й се борят за условна. По време на пледоариите на Марковски, вдовицата няколко пъти излиза от залата разтреперана и разплакана, а възрастният баща на жертвата-Куман Палазов изригна и нападна адвокатите с думите: „Вие изкарвате сина ми виновен за собствената си смърт“! 


До месец съдът ще се произнесе ще лежи ли Катя Лерца в затвора. Тя признава фактите около кървавата трагедия, но не признава вина. Поведението й възмути цялата страна, до момента Лерца нито е погледната вдовицата, нито й се е извинила. Заявява, че не е виновна. Според адвокат Марин Марковски бус „Ивеко“, който бил паркиран срещу задаващата се джип, управляван от Лерца, е пречел на видимостта й, а освен това полицаят не е спазил правилата на пешеходеца и не се е погрижил за собствената си безопасност. Заради това клиентката му признавала фактите, но не и вината си. Според авто-техническата експертиза обаче видимостта на Лерца е била 84 метра. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ