Троянски кон като символ на протестите срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство /ТТИП/ между Европейския съюз и САЩ издигнаха днес в центъра на Добрич еколози. С арт инсталацията от сдружение "За Земята" призовават "Да спрем Троянското споразумение!".
Добричлии имаха възможността да разгледат и заснемат осем-метровата арт инсталация и пътуващата изложба, която разглежда ТТИП като проблем за развитието. Инициаторите от сдружението предлагаха и добри примери в обратната посока , целящи стимулиране на местното производство, пише Topnovini.bg.

С тази обиколка искаме да се противопоставим на ТТИП и СЕТА, които поставят корпоративните интереси над нуждите на хората и планетата, сподели Ивайло Попов от „За Земята“. Според него, ТТИП може да срине европейското селско стопанство. Очакванията са това да доведе до силна конкуренция и по-ниски цени за много производители в ЕС, което ще застраши селскостопанските предприятия в цяла Европа, както и до отрицателни въздействия върху селските райони и интересите на потребителите. Според него, ТТИП ще бъде лоша сделка за европейското селско стопанство. По-голямата част от земеделските стопани в ЕС се предвижда да загубят, а предвид че много от тях вече трудно се борят да оцелеят, това би могло да бъде финалният удар за тях. Налице е реална опасност европейското селско стопанство да се пожертва, за да се сключи ТТИП на всяка цена“.

Ивайло Попов допълни: „Основните печеливши от сделката ще бъдат корпоративните хранителни гиганти и огромните индустриални американски ферми, които вече имат по-големи икономии от мащаба и по-ниски производствени разходи. Всяко премахване на ограниченията на ЕС ще означава голямо увеличение на вноса и може да бъде последният пирон в ковчега за някои земеделски сектори в ЕС. "

Гражданите на Добрич активно се включиха в подписката в подкрепа на европейската инициатива споразумението да не бъде подписвано. Според Попов, от посетените досега места в рамките на инициативата, гражданите на Добрич са били най-активни и масово са подкрепили подписката. Засега тя е събрала 3,5 млн. подписа в Европа, като в България броят им е 35 000.