Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си - Кирил Рашков, се продава, пише trafficnews.bg. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява "царските" престоли на Цар Киро и Царица Костадинка.

Явно апетитите за бързи пари в момент на пикови цени на пазара на имоти не са подминали и фамилия Рашкови. 7-етажната сграда, разположена на ъгъла на ул. "Иван Перпелиев" и ул. "Света гора", която на времето беше гласена за хотел, но така и не сработи, сега търси нови собственици. Обявената ѝ цена е цели 2 милиона евро. С РЗП от близо 2200 кв.м., квадратният метър е калкулиран за малко над 900 евро. 

Стилът на палата на Рашков е типично присъщ за ранния мутробарок с обичайните елементи на ромската култура. На всяко ниво в сградата от 7 етажа има по 7 стаи, които към момента са с различно обзавеждане. Последните три етажа се използвани дълго време за дом на част от фамилията, като съответно те са пригодени като жилищни площи - има кухня, хол, спални. Покривът е превърнат в панорамна зала с коси стъкла вместо стени. Именно там е одаята на Цар Киро, където е разположен и любимият му царски престол, на който не еднократно Рашков е позирал. 

Подовите настилки на стълбите и коридорите са червен гранит. Облицовката на стълбите е оникс и сив гранит. Имота се рекламира като подходящ за офис сграда, клиника, хотел, както и за жилищно ползване. Припомняме, че сараят стоеше празен дълго време заради трудностите около узаконяването му. Години наред Цар Киро се бореше да легализира строежа, като в крайна сметка през 2014 сградата получи всички необходими книжа и беше въведена в експлоатация.

Първоначално статутът ѝ бе на бизнес сграда, тъй като замисълът беше тя да бъде използвана за хотел. Данъците ѝ обаче възлизаха на над 18 хиляди лева годишно и това амбицира Рашков да смени предназначението. Днес тя се води жилищна и в крайна сметка никога хотелиерските мераци не се осъществиха. Вместо това фамилията се нанесе в нея, след като напусна имотите си в Катуница, след кървавите събития в селото. 

Не става ясно дали сараят в центъра на Пловдив се продава заедно с троновете на "царското" семейство, но най-вероятно покъщнината не влиза в сметките за 2 милиона. Пък и е слабо вероятно Цар Киро да се раздели с престола си. Все още обаче няма яснота къде ще бъде преместен, ако се намери купувач на апетитната сграда.