Десетки жители на Царево са се събрали на опашка пред сградата на Горското стопанство, намираща се на метри от тази на Общината в центъра на града. Всички чакат дърва за огрев и напрежението започва да ескалира, тъй като се оказва, че може и да няма за всички. Всички споделят, че ситуацията е сложна и меко казано неприятна.

Проблемът е създаден от предходния директор на Горското - Мариян Костадинов, който в момента е преместен в Малко Търново. Докато се разпореждал в царевското горско стопанство, Костадинов продал голяма част от дървата и не оставил достатъчни количества за местните хора.

По правило всяка година Горското стопанство тук определя в кои райони и колко точно ще се сече. Маркират се т.нар "отдели", откъдето ще се добиват дърва за местните хора - Царево, Ахтопол и другите по-големи селища в общината. Обикновено се избират отдели, които да са близо до града, за да са по-малки транспортните разходи. Едва когато се осигури местното население, се продават излишните количества на външни фирми и напрежение няма.

Тази година обаче по-голямата част от дървата са продадени и на външни лица. 

Новият директор на горското Николай Вълчанов отказа коментар, но обеща, че ще вземе нужните мерки за решаване на проблема.

"Обстановката тук е много напрегната. Потресени сме! От 3 часа чакаме тук, на студеното и няма никакъв резултат. Никой не излиза да ни обясни какво се случва и ще получим ли изобщо полагащите ни се дърва. Ние разчитаме на тях за зимата, какво ще правим ако не ги получим? Не можем да останем на студено през зимата!", разказаха хора от опашката. 

Настоящият директор на Горското стопанство в Царево - инж. Николай Вълчанов, отказа коментар, но гарантира, че проблемът е взет под сериозно внимание.  

"Ще вземем незабавни мерки и ще приложим решения на проблема в най-кратък срок, за да гарантираме, че жителите на Царево няма да прекарат зимата на студено", лаконичен бе той.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и видео: Флагман.бг