Районното кметство в пловдивския квартал „Източен” се принуди да предприеме демонтиране на поставени току-що люлки в двата обновени наскоро детски къта в кв. „Изгрев”, за да бъдат укрепени и след това да бъдат монтирани повторно. Причината е, че тийнейджъри и дори възрастни хора се забавляват на съоръженията, а те не са предназначени за техните килограми. Така се стигнало до развиване на болт, което създало реална опасност от инциденти. 

Двата парка бяха реновирани в последния месец, като бяха демонтирани стари паянтови метални беседки, на тяхно място бяха поставени модерни катерушки, а наоколо - настилка и бордюри. На мястото на пясъчниците сега има дървени стърготини, на останалите от предишно облагородяване П-образни стойки за люлки бяха поставени нови. 

Придобивката обаче бързо се превърна в атракцион за махалата. Вечер се стичат майки с деца и младежи от цялото „Столипиново”, идват даже цели фамилии с бусчета. След като отмине пикът на детската врява, по-късно се събират възрастни на по бира, а в малките часове - и наркомани. Постоянният шум не дава мира на хората от двата съседни блока на ул. „Буная” и „Босилек”, които многократно са се жалвали в районното кметство. Затова за изчезването на люлките местните веднага обвиниха не квартални вандали, а съседите наоколо. Преди 8 г., когато за първи път бе направен паркът, люлките бяха демонтирани именно по тяхно настояване заради събирането на младежи до късни доби. От „Паркове и градини” разказват, че тогава ги върнали на инвеститора, който ги монтирал след това в други части на града. 

„И сега има жалби от живеещите наоколо, че се събират много хора и се вдига шум до късно, но люлките няма да се махат. Обърнахме се към фирмата с молба да ги укрепи и да постави по-здрави болтове, понеже се ползват от големи и това може да доведе до инцидент. Няма как да упражняваме контрол кой се качва на съоръженията”, обясни зам.-кметицата на „Източен” Милка Тодорова-Добринкова. Получила уверение, че са поставени възможно най-здравите втулки и вчера по обяд люлките са върнати на местата им. 

Междувременно вандали направили опит да изтръгнат една от новите пейки. Редовно чупят останалите, ако не успеят да ги вдигнат целите, разказа шефката на местния екип на „Градини и паркове”, чиито помещения са точно между двата парка. Когато преди две години беше направен детски кът в другия край на квартала - на ул. „Крайна”, докато озеленим, окрадоха катерушките, спомня си тя. Работниците насели липи, които оцелели само 2 дни. Същото станало с опита да направят жив зелен плет край спортното игрище и да посадят чинари. От „Градини и паркове” се ядосват най-много, че се пакости безпричинно - измъкват се храсти и се захвърлят. Вече предпочитаме да ги раздаваме на гражданите, вместо да облагородяваме, казаха служители на общинското предприятие. Когато веднъж шефката на кварталния екип станала свидетел и направила забележка, отвърнали: „Ти май си станала накриво днес!”.

Според нея големият проблем е, че вече няма обходи на служители от „Общинска охрана”. Ако минава някой по два пъти на ден, ще има респект, категорична е тя. Другата трудност е, че само 7 работници покриват огромен периметър - от бул. „Източен” до „Скобелева майка” и от „Цариградско шосе” до бул. „Марица”. Кое първо да правим - да метем сутрин спринцовките и боклуците, да бетонираме счупените пейки, да озеленяваме или да косим тревите, питат "Градини и паркове". Това лято има и криза за работници. Преди безработни от махалата се редели на опашка да питат може ли да ги наемат, сега никой не иска да се цани, пише marica.bg.