Причината, поради която областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издаде заповед за незабавна проверка на плажната ивица в кв. Победа, е безпрецедентен случай на опит на цигани да навлязат в територията на стратегическо за държавата пристанище.

Инцидентът е от 10 юни през нощта, когато хиляди спящи по крайбрежието хора бяха събудени от мощни сирени, съответстващи по сигнал като опасност при атентат. Сирените завиха в точно 22:50 ч. 

Флагман.БГ разполага с видео, заснето от бул. „Иван Вазов“. Случаят е безпрецедентен. Направен е бил опит с безмоторна гумена лодка няколко цигани да навлязат в пристанището, като целта им е била да ограбят акостирал кораб, плаващ под хонгконгски флаг. 

Сигналът за опасност в стратегическата зона е подаден още след като лодката е навлязла в територията на порта. Всички екипи, подчинени на дежурните от Трафик кулата по сигурността, са били включени в идентифицирането на обекта и залавянето на нарушителите.

Те са признали каква е била целта им. Циганите-пирати са имали информация, че на кораба, на вахта, има само един човек, екипажът бил на брега. Смятали да окрадат каютите им. 

Това е единственият случай през последните 3 години, в който цигани правят опит да се промъкнат в плавателни съдове в пристанищната част на Бургас. По-рано те успяваха да качат дори и проститутки на борда. 

Днес, преди да издаде заповедта за проверка на цялата плажова ивица, проф. Нейкова е провела извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас“. Докладът е съдържал данни за незаконно разположени рибарски лодки и постройки върху плажовата ивица – изключителна държавна собственост.