Роми палят боклуци и кабели всяка вечер и тормозят с отровната миризма пловдивчаните до кръговото на булевард „Шести септември“. За това сигнализира потърпевш мъж в социалните мрежи, пише Марица.

Нощно време наглите заселници пускали силно музика и драсвали клечката на гуми, кабели и отпадъци на улица „Игрище Кубрат“ 106. Отровната миризма се носила надалече и жителите в района не можели да спят от черните пушеци.


Циганин от "Столипиново" пред "Билд": Пловдив е лайно!

Миналата седмица притеснени пловдивчани се обадили на телефон 112, да се оплачат от ежедневния тормоз. Полицейската патрулка пристигнала на мястото с палежите. Служителите на реда само поздравили ромите, без дори да слязат от колата и си продължили по пътя, напълно незаинтересовани, разказват живеещите на улицата.

По думите им, половин час след като полицаите си заминали, музиката гръмнала още по-силно.

„Какво трябва да се случи за да се вземат мерки срещу тези незаконно настанили се, нагли роми?“, казва мъжът, сигнализирал за проблема.

„Ще организирам проверка, ще се обадя и в МВР, за да се рабере как точно стоят нещата и какво се е случило, когато полицаите са отишли на мястото. Ще направя необходимото да се вземат най-адекватните мерки“каза Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“, когато репортерите на „Марица“ го потърсиха да му съобщят за среднощните палежи.

Припомняме, че Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът отбелязва през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз. Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също в Южен Централен район на България.