Със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов от днес е започнал опис на незаконните къщи в ромската махала в Кърнаре, научи БЛИЦ от свои източници. В комисията са кмета на селото Боньо Бонев и експерти от общината.

По информация на БЛИЦ всички 51 постройки са незаконни и предстои да бъдат съборени. Утре ще приключи описът и комисията ще излезе с констатация. Кметът ще приложи Закона за устройство на територията и ще издаде заповед за събаряне, процедурата обаче е дълга, тъй като ромите имат право да обжалват заповедта. В такъв случай, подобно на сагата във Войвоидново, двете страни ще влязат в съда. 

Междувременно днес следобед в Районен съд Карлово ще се гледат мерките за неотклонение на тримата братя цигани, които помляха заведението в Кърнаре и бяха арестувани. Прокуратурата иска те да останат за постоянно зад решетките. 

Тримата братя са обвинени и за това, че преди няколко вечери са повредели противозаконно чужда недвижима вещ – питейно заведение кафе-аперитив, като са унищожили остъклението  на входната врата и на заведението, всичко на общо стойност 350 лева.

32-годишният Я.Я.  е привлечен като обвиняем и за това, че на 4.05.2019 г., в с Кърнаре, се заканил на другиго с убийството и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Вече дни наред местните хора в селото излизат на протест. Те искат събаряне на незаконните постройки в махалата и изселване на ромите. Големият протест ще е в неделя от 18 часа. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ