Кметът на община „Родопи”  Павел Михайлов и неговият заместник и председател на Кризисния щаб Владимир Маринов се срещнаха с представите на ромската общност в село Брестовица.

Двамата ръководители на общината призоваха хората да подпомогнат действията на администрацията  в борбата за ограничаване на заразата от коронавирус. 

По рано днес стана ясно, че в ромската махала в село Брестовица има потвърдени четири случая на  COVID -19.  

“Много е важно да стигнете до всеки, за да разберат хората какви са мерките, които се налагат, за да спрем разпространението на заразата.

В този момент най-важно е да останете по домовете си и да не излизате. Задължително е носенето на предпазни маски и използването на дезинфектанти”, каза кметът Павел Михайлов.  

Той помоли ромските лидери да наблегнат на това, че в тази ситуация груповите и масови събирания са напълно забранени. 

Община „Родопи” е взела всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата.

„Още днес започна масова дезинфекция на улиците в ромската махала. Осигурени са  около 300 литра дезинфектант”, обясни заместник-кметът Владимир Маринов, който е и председател на Общинския кризисен щаб.

Маринов каза, че ако се наложи, ще се включат и доброволци от селото, които да доставят лекарства и продукти от първа необходимост на хората в махалата. 

Пред двамата ръководители на община „Родопи” ромските лидери декларираха готовността си действията им да бъдат синхронизирани с усилията на администрацията за ограничаване разпространението на коронавируса в село Брестовица и обещаха отговорно поведение от тяхна страна.  

Заради наличието на манган над допустимите норми в питейната вода на село Брестовица на входа на ромската махала ще бъде доставена и водоноска, която всеки ден ще се дизенфекцира.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ