Бургаският депутат и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев се зае с казуса с банкоматите Euronet. Както стана ясно, те взимат огромни комисиони от туристи в Слънчев бряг, което руши имиджа на страната като туристическа дестинация, пише "Флагман".

Бойчев е отправил въпрос по реда на парламентарния контрол на финансовия министър Кирил Ананиев.

„В една трудна за българския туризъм и икономика година, преди няколко дни в медиите беше публикуван сигнал на граждани, свързан със завишени такси при теглене от банкомати по Черноморието. В конкретния пример става въпрос за поставени преместваеми обекти на АТМ в Слънчев бряг с марката „Euronet”, които събират несъразмерно високи удръжки при теглене от сметка във валута.


Многократно чуждестранни и български граждани се налага в рамките на своя престой в страната ни да използват услугите на посочените по-горе банкомати. Сумите, които им се удържат в рамките на 10-15% от платежната услуга – притеснително голям процент“, пише Бойчев на Ананиев.

Бургаският депутат сочи, че въпросните банкомати създават притеснения на почиващите по родното Черноморие не за първа година.

„Използването на така наречените посреднически банкомати е разрешено от закона и не е ново у нас. Те са разположени най-вече в курортните комплекси и на посещавани от туристите места. Обикновено потребителите не разбират или разбират твърде късно, че таксата за теглене на пари и обменният курс, ако сметката е във валута, са изключително неизгодни.

Подобни сигнали от граждани, избрали българското Черноморие за своя почивка, уронват престижа на държавата ни, вредят на имиджа й на сигурна и достъпна дестинация. Според проверки от страна на медиите и предоставена информация от БНБ и НАП до тях се твърди, че всички дейности и удържани такси е законно“, пише още Димитър Бойчев на финансовия министър.

На парламентарния контрол, вероятно в петък другата седмица, Кирил Ананиев ще трябва да отговори запознато ли е Министерството на финансите с казуса с „Euronet”, има ли извършени проверки и какво са установили те.

„Имате ли информация колко преместваеми обекта на посочената компания има разположени на територията на страната ни? Какво е становището на Министерството на финансите относно статута на въпросните устройства, регламентирането на дейностите им и изключително високите им такси“, е друга част от въпросите на Димитър Бойчев.

Пред „Флагман“ той коментира, че казусът наподобява порочните практики на част от чейндж-бюрата навремето. Според Бойчев следва да се помисли за нормативни промени, които да не позволявават това повече да се случва.

Преди дни и от Върховната административна прокуратура обявиха, че предлагат на министъра на финансите и на управителя на БНБ (Българската народна банка) да преценят предпоставките за иницииране на промени в нормативната уредба или на други мерки, свързани с казуса с банкоматите.