Закопчаха 49-годишен украинец с фалшиви документи в курорта Свети Влас.  Мъжът бил обявен за издирване с европейска заповед за арест, съобщиха от ОД на МВР – Бургас.  Той бил обвинен в извършване на финансови престъпления и измами.

Украинецът пребивавал у нас от 2006 година и живеел в София. Сигналът за издирването му постъпило в ОДМВР – Бургас в края на миналата седмица, като незабавно са организирани оперативно-издирвателни мероприятия.

По време на задържането му в Свети Влас, унгарецът се легитимирал с чужд документ за самоличност, но своевременно опитът за заблуда е разкрит и 49 годишния мъж е задържан от служителите от група „Издирване” при отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас.

В момента е приведен в следствения арест в Бургас, като предстои да бъде екстрадиран в Унгария.

Само за един ден на територията на Несебър при спецакция за противодействие на незаконната миграция, установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци, издирващи се лица обявени на местно и общодържавно издирване, лица настанени в общежития, квартири и места за подслон без адресна регистрация, лица укриващи се от наказателно преследване, са проверени общо 12 лица, от които са задържани други 7.

Съставени са 5 акта, от които : Три за нарушения на Закона за българските лични документи и два по Наредбата на Община Несебър. Образувани са три бързи полицейски производства за притежание на наркотици, срещу граждани на Мали и Нигерия.

Четири от установените лицата са конвоирани до Сектор „Миграция“ – Бургас – двама от Нигерия, един от Сомалия и един от Танзания. Един гражданин на Нигерия, който е обявен за общодържавно издирване е конвоиран до дирекция „Миграция“ СДВР за експулсиране.