Полудя ли времето? Днес средните температури в Бургаска област бяха 5-6 градуса, цяла зима по Южното Черноморие не е паднала нито снежинка, а много рядко термометрите отчитаха до няколко градуса под нулата, и то през нощта, съобщава "Флагман".

До миналата седмица бургазлии се радваха на слънцето и ненормално топлото време ги примамваше дори да опънат хавлии и да поседнат край брега на морето. 

Дали причина е глобалното затопляне, или други фактори, но истината е, че липсата на сняг и дъжд до това време на годината сериозно тревожи метеоролозите. Притеснени са и земеделците, защото това предвещава суша.

Нивата на голяма част от водоемите у нас са драстично спаднали и всички вече са в очакване зимата наистина да дойде, да завали сняг и да предотврати нови кризи.

За пример в Бургаския залив морето е замръзвало два пъти - през 1929 г. и отново през 1954 г. И то по това време на годината.

Замръзването на морската вода се дължи на тежките метеорологични условия превзели Стария континент. Балтийско море е замръзнало, както и някои от най-големите европейски реки, а хиляди кораби били блокирани от леда.В Бургаския залив ледената обвивка била толкова дебела (на места над 15 см), че някои от най-смелите бургазлии са ходили на разходка с каруци и файтони до остров „Св.Анастасия“, Поморие и Созопол.

Пързалянето по замръзналото море и разходките с родителите чак до края на стария мост или около фара са били незабравимо преживяване за децата. Езерото при Старата гара пък се превърнало в импровизирана ледена пързалка, където децата се събирали да се пързалят с кънки.