На 15 септември в Монтана пристига екип на BBC и консултантската компания Ecorys, които ще заснемат на документален филм. Авторитетната британска обществена медия ще представи успешни практики за изпълнение на Европейската гаранция за младежта от страните членки на ЕС. За България примерът ще бъде младежкият медиатор на община Монтана – Виолина Каменова, пише bulnews.
Идеята е чрез позитивния си опит представените във филма младежки работници да мотивират колегите си от институциите в тяхната работа. 
Документалният филм се подготвя по инициатива на Европейската комисия и ще се излъчва в 28-те страни членки на ЕС. 


Младежкият медиатор работи в община Монтана от края на юли 2015 г. За една година Виолина Каменова успя да се срещне с 376 млади хора и да консултира 354. На 266 младежи е организирала срещи с работодатели в частния бизнес или институции. 156 младежи започнаха работа с нейното посредничество. Каменова е провела 31 лекции на теми, касаещи професионалната реализация и кариернотото планиране на младите хора. Тя организира 4 обучения по компютърна грамотност и три мотивационни обучения.

Целта на младежкия медиатор е да активира младите хора, които нито учат, нито работят и да им помогне да решат този актуален за тях проблем. Насочва ги към подходящо професионално и мотивационно обучение. Посредничи при подготвянето на документи за търсене на работа, дава пълна и точна информация за състоянието на пазара на труда и как най-успешно те да се включат в него.