За първи път у нас бургазлии имат възможността да видят мумията на египетския владетел Тутанкамон. Уникалната изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история" отвори врати днес в Държавната опера, съобщава "Флагман".

До края на септември всеки посетител ще има възможността да се разходи сред съкровищата и саркофага с мумията на египетския фараон.

Откриването на изложбата предизвика истински фурор. Стотици бургазлии я разгледаха, за да се докоснат до тайните на Древен Египет.

Гробницата на Тутанкамон е смятана за едно от най-впечатляващите открития в световната история. Определяна е като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Внушението, което предизвиква тя, е за магическа, мащабна и завладявща.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като "детето цар". Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар", информираха от общинския пресцентър. Те пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни - едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Представените експонатите са копия на автентични находки.

Експозицията гостува у нас за първи и последен път по покана и със съдействието на Община Бургас.

Тя ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.