Красимир Цанев, известен и като Краси Рибата, вече не е шеф на регионалния отдел на „Надзор на язовирни стени и съоръжения“ за Централна Северна България (НЯСС), чийто офис е във Велико Търново, съобщава "Борба".

Според запознати Цанев обжалвал в съда отстраняването, независимо от срамните за него обстоятелства по случая. Висшият държавен служител бе заловен като бракониер в забранения за риболов язовир „Христо Смирненски“ над Габрово през лятото на миналата година. Тогава областният всекидневник подробно описа случая, който бе основна тема на риболовци в целия регион.

Нарушението на язовирния шеф е засечено при акция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – ИАРА, и Икономическа полиция – Габрово. Скандалното в случая бе, че началникът Красимир Цанев е заловен да бракониерства със служебната моторна лодка на НЯСС.

Случката е от 21 май 2018 г., но още тогава бе направен опит да се покрие, за да бъде оневинен чиновникът. „Борба“ обаче направи събитията публично достояние. Заедно с него тогава бе спипан и друг известен риболовец, популярен и като Флейтата. При акцията е иззета гумена лодка с двигател. Уловената от двамата мъже риба е била върната обратно във водоема. Служителите на ИАРА – Габрово, прибрали лодката, която се оказала собственост на офиса на НЯСС във Велико Търново (НЯСС е към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор).

Впоследствие лодката бе откарана за експертиза в централата на ИАРА в Бургас. След акцията Цанев опитвал да накара подчинените си да съставят фалшиви документи, според които той е бил в отпуск по време на нея и нямало как да бъде санкциониран. Целта била да се прибере тихомълком моторната лодка от Бургас, за да не стигне скандалът до шефовете му от агенцията в София, но в крайна сметка се е стигнало до уволнението му.