Невиждана офанзива кипи в Стария Пловдив, в който на 14 септември Росен Плевнелиев води 12 президенти от Централна и Източна Европа. Срещата ще бъде в най-красивата сграда - Етнографския музей. Тя е опасана със скеле и се работи ударно по фасадата.
135 000 лева е отпуснала общината за емблематичната сграда, която присъства на всички рекламни материали и картички. Фасадата й не е освежавана от 20 г. "Ще гледаме да приключим централния вход, а след срещата на президентите ще продължим", каза директорът Ангел Янков. Зоната под портика е с конструктивен проблем и затова носещите дървени колони ще бъдат подменени. Плевнелиев избрал да домакинства срещата именно в Стария Пловдив, съобщи „24 часа”.
 
Със сигурност ще присъства и държавният глава на Германия Йоахим Гаук. Екип от немското посолство специално огледа в сряда маршрута. НСО пък от седмици обхожда всяко кътче в архитектурно-историческия резерват, за да обезпечи сигурността на високите гости. Заради визитата скоростно се пренарежда и калдъръмът в резервата. Бригада изгребва разместените каменни блокове и наново ги поставя и заравнява.
 
Работници признават, че работата е трудна, тъй като от една страна камъните са големи, а от друга реденето е специфично - трябвало така да е направено, че да се оттича водата при дъжд. Те обаче уверяват, че ще приключат до първата десетденвка на септември.