През 20 метра от Пловдив до град Раковски има разположени патрули на полицията и жандармерията. В Раковски, където се очаква към 11:15 да пристигне папа Франциск, вече се събират хора. Пристигат католици от цялата страна. 

Преминава се през проверки, но няма проблем всички желаещи да влязат в центъра на града, за да зърнат светия отец. 
 

От София той ще кацне с полет на летище "Граф Игнатиево" около 10 часа, а в Раковски ще пристигне с папамобила. Очаква се да разчупи протокола и да слезе след хората. 
 

В Раковски гъмжи от полиция. Над 2000 ченгета ще охраняват събитието. В църквата "Пресвето сърце Исусово" вече влизат развълнувани родители и малки момиченце, облечени в бели рокли. Днес папата ще даде първо причастие на около 250 деца. 
 

Мария Иванова, на 67 години от Раковски, сподели пред БЛИЦ, че е изключително развълнувана от високата чест, която се оказва на града и на страната. Светият отец даде благословия не само за католиците, а и за цялата ни страна. Дано оттук нататък малка България да има само благоденствие и успехи. 
 

Магдалена Трифонова, майка на малката Мария, която днес взема първо причастие, през сълзи сподели, че вярва, че от този ден нататък, детето й ще бъде благословено и щастливо. 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ