Близо 100 българи са пипнали сифилис през първите три месеца на годината. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-много случаи има във Варна, София и Пловдив, пише в. "Телеграф".

С хламидийна инфекция пък са се сдобили 20 души, с гонорея едва 5, като всички са открити през месец март. Обикновено бумът на половите зарази е в края на годината, след летните месеци. Тогава повечето хора се изследват и регистрите показват най-много заразени.

Водещи по срамни болести обикновено са двата големи морски града, както и столицата. Не така стои въпросът със СПИН  и ХИВ. От началото на годината са установени нови 24 случая, а част от заразените са в по-малки градове, като Разград, Хасково, Търговище и други. Статистиката показва, че всяка година стотици се заразяват със сифилис и трипер. В същото време обаче докторите, които лекуват тези инфекции, са на изчезване. Най-критично е положението в по-малките градове, където има само по един или двама специалисти по кожно-венерически болести.

За сметка на това лабораториите предлагат изследвания на промоция. В сайтовете за колективно пазаруване гъмжи от оферти. Така например срещу 40 лв. можем да си закупим пакет "полово предавани болести". В него са включени изследвания за хламидия, ХИВ, сифилист, хепатит В и С.